RSS FeedНовини

  • Поделиться в VK
  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 171

16 лютого 2022 року

Відбувся круглий стіл «Регіоналізація та загрози сепаратизму в Європі»

Відбувся круглий стіл «Регіоналізація та загрози сепаратизму в Європі»

15 лютого 2022 року на юридичному факультеті ХНУ імені В.Н. Каразіна в залі Вченої ради Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна відповідно до проєкту ЄС Еразмус+ Модуль Жан Моне «Європейські стандарти місцевого самоврядування та регіональна політика ЄС»/‘ European Standards of Local SelfGovernment and EU Regional Policy’ №611631-EPP-1-2019-1-UA-EPPJMO-MODULE (Грантова Угода № –2019-1872/001-001) відбувся круглий стіл «Регіоналізація та загрози сепаратизму в Європі».

У роботі круглого столу прийняли участь викладачі кафедри конституційного і муніципального права, інших кафедр юридичного факультету, викладачі факультетів університету, науковці Науково- дослідного інституту державного будівництва та місцевого самоврядування Академії правових наук України, викладачі Харківського юридичного університету імені Ярослава Мудрого, Харківського національного університету внутрішніх справ, аспіранти, студенти.

З вітальним словом до учасників круглого столу виступила ректор Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна професорка Т. Кагановська.

З науковими доповідями виступили завідувач кафедри конституційного і муніципального права кандидат юридичних наук, доцент М. Воронов на тему

«Сепаратизм: поняття, передумови та вплив на країни Європи» і виконувач обов’язки декана юридичного факультету професор В. Серьогін на тему

«Досвід європейської регіоналізації в контексті здійснення муніципальної реформи в Україні».

Під час обговорення доповідей і жвавої наукової дискусії були дослідженні особливості, передумови, проблемні питаня сепаратизму в Європі. Було зазначено, що Європа – одна з найстаріших частин цивілізованого світу, в якій сформувалися сотні, а можливо й тисячі регіональних ідентичностей, що об’єднані між собою спільними культурними цінностями та життєвими принципами. Кожна європейська країна наповнена елементами регіональної ідентичності, які центральна влада намагається

об’єднати в межах єдиної національної ідеї. Інколи регіональна ідентичність може породжувати звичайний культурний регіоналізм, що базується на місцевому патріотизмі та ментальних особливостях, а інколи – навіть радикальний сепаратизм.Переважно в Європі переважають етнiчнi та соціально-економічні фактори виникнення сепаратизму, методи боротьби залишаються в політичних рамках, а формування суверенної держави, як мети боротьби, змінюється максимальною національно-культурною, економічною та політичною автономією у рамках кордонів сучасних держав.

Для вирішення подібних кризових ситуацій постає проблема виявлення причин сепаратиських тенденцій. Слід зазначити, що в багатьох випадках причина сепаратизму може бути багатоаспектною. Це суттєво ускладнює процес врегулювання, оскільки в такій ситуації треба брати до уваги всі її прояви. Слід зазначити, що до країн Європи, в яких активно проявляється сепаратизм, можна віднести Іспанію, Велику Британію, Iталiю та багато інших. Спільним для цих держав є наявність численних народностей, які розмовляють різними (часто неспорідненими) мовами й створюють для захисту своїх інтересів політичні партії та громадські організації.

Крім того, під час круглого столу учасники обговорення підготували низьку пропозицій і рекомендацій для ефективного здійснення муніципальної реформи в Україні.

Дякуємо за участь всіх учасників круглого столу!

Програма круглого столу